Zo maak je zelf edibles

Misschien heb je ze weleens gezien in een coffeeshop of op een festival: edibles. Deze eetbare producten met cannabis als hoofdingrediënt kun je ook zelf thuis maken. Omdat de effecten van edibles langer duren en vaak intenser zijn dan bij roken, is het belangrijk om te weten hoe je deze lekkernijen op de juiste manier doseert. In deze blog lees je meer over de soorten edibles en leer je hoe je zelf edibles kunt maken.

 

Verschillende soorten edibles

 

Edibles zijn eetbare producten waarin cannabis verwerkt is. In plaats van cannabis te roken of te verdampen, kun je het eten in allerlei vormen. Bekende vormen van edibles zijn de producten gemaakt met cannabisboter, zoals spacecake, koekjes en brownies. Deze bereid je door de boter te vervangen door boter waarin THC is opgenomen. Maar edibles zijn er in nog veel meer varianten!

 

Naast gebakjes en koekjes zijn er bijvoorbeeld ook gummies, zachte snoepjes met de effecten van cannabis. Deze zijn populair omdat ze makkelijk te doseren zijn en een lekkere, zoete smaak hebben. Andere veelvoorkomende edibles zijn wietchocolade, snoeprepen of zelfs dranken zoals cannabis-thee of hasj-chocomelk.

 

Edibles zijn niet alleen een smakelijk alternatief voor het roken van cannabis, maar ze zorgen ook voor een unieke en langdurige ervaring. Je moet wel wat geduld hebben, want het duurt even voordat je de effecten voelt. Maar als ze eenmaal inslaan, blijven ze veel langer hangen. Dit komt doordat het lichaam de cannabis eerst moet verwerken via de lever, in plaats van dat het direct via de longen in je bloed komt.[1]

 

Zelf edibles maken: bakken met cannabisboter

 

Lekker eten gaat vaak goed samen met cannabis. Daarom is het maken van edibles een perfecte manier om zelf heerlijke snacks te creëren. Hoewel je in de coffeeshop kant-en-klare edibles kunt kopen, is het een leuke activiteit om thuis je eigen edibles te maken. En met een beetje creativiteit kun je de smaken helemaal afstemmen op je eigen voorkeuren! Denk aan vers fruit, chocolade, noten of zelfs hartige opties zoals bij pizza.

 

Voordat je aan de slag gaat met het maken van edibles, is het belangrijk om eerst het juiste basisingrediënt te maken: cannabisboter. Hiervoor voeg je simpelweg cannabis toe aan gesmolten boter. Het is daarbij belangrijk om de cannabis eerst te verhitten om de werkzame stof te activeren. Dit proces heet decarboxylatie. In rauwe cannabis zit namelijk voornamelijk THCA, een niet-psychoactieve stof. Pas als je het verhit, wordt THCA omgezet in het psychoactieve THC. Zonder deze stap zou je geen effect voelen van je edibles. Decarboxyleren kun je doen door de cannabis in de oven te bakken op ongeveer 115°C gedurende 30 minuten. Daarna is de cannabis klaar om in de boter te verwerken.

 

Doseren: waar moet je op letten?

 

Dosering is essentieel als het gaat om edibles, omdat de effecten veel sterker en langduriger zijn dan bij roken. Begin daarom altijd met een lage dosis, vooral als je weinig ervaring hebt met edibles. Een vuistregel voor beginners is om te starten met 3 tot 7 mg per portie.[2]

 

Als je zelf edibles maakt, is het belangrijk om te weten hoeveel THC je cannabis bevat. Stel dat je cannabis hebt met 20% THC. Als je 1 gram cannabis gebruikt voor je cannaboter, bevat die boter ongeveer 200 mg THC. Gebruik je die boter om bijvoorbeeld 10 koekjes te maken, dan bevat elk koekje ongeveer 20 mg THC.

 

Houd er rekening mee dat het effect even op zich laat wachten. Het kan verleidelijk zijn om nog een portie te nemen als je denkt dat het niet werkt, maar geduld is echt een schone zaak. Wacht minstens 1,5 uur voordat je beslist of je meer neemt.

 

Veiligheid voorop bij het maken van edibles

 

Edibles zijn een leuke en smakelijke manier om van cannabis te genieten. Wel is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en de tijd te nemen om alles rustig uit te proberen. Hier zijn een paar tips om op een verantwoorde manier met edibles om te gaan:

 

  • Bewaar het veilig: Houd je edibles altijd buiten bereik van kinderen en huisdieren. Bewaar ze in goed afgesloten verpakkingen, bij voorkeur in de koelkast. Extra tip: zet er een waarschuwing op, zodat niemand per ongeluk iets eet zonder te weten dat er cannabis in zit.
  • Begin rustig aan: Eet niet te veel, vooral niet als je de dosering nog niet goed kent. Begin met een kleine hoeveelheid en wacht minstens 1,5 uur voordat je overweegt om meer te nemen.
  • Denk aan de langdurige effecten: De effecten van edibles houden langer aan dan bij het roken van cannabis. Als je ’s avonds eet, kan het zijn dat je de volgende ochtend nog iets voelt.
  • Houd een buddy bij de hand: Er is een kans op misselijkheid of duizeligheid, dus zorg dat je iemand bij je hebt die je kan helpen als je je niet lekker voelt.
  • Koop bij een betrouwbare bron: Haal je cannabis bij een betrouwbare bron, zodat je weet hoeveel THC erin zit en je de dosering beter kunt inschatten.

Referenties

1
Trimbos Instituut. (z.d.) Gebruikswijzen van cannabis en hun effecten en gezondheidsrisico's.
2
Stephanie Hua and Coreen Carroll (2018), Edibles: small bites for the modern cannabis kitchen. Chronicle Books issue 1, 37-41.
3
Pat Crocker (2021) volume 1 Cannabis Wellness, Cooking with cannabis: More than 100 delicious edibles. Union Square.