Informatie voor het kweken van je eigen wiet

Heb je er ooit over nagedacht om zelf wiet te kweken? Het is niet alleen een leuke hobby, maar ook een slimme manier om precies te weten wat je rookt. Met een beetje geduld en de juiste benodigdheden geniet je binnen no-time van je zelfgekweekte toppen. Benieuwd hoe dat werkt? Hier delen we handige tips om je groene vingers aan het werk te zetten.

 

Hoeveel wietplanten mag je hebben?

 

Laten we beginnen met de regels rondom het kweken van cannabis. In Nederland wordt het telen van wietplanten voor eigen gebruik gedoogd, maar dit betekent niet dat je zomaar planten mag kweken. Je mag maximaal 5 planten hebben, maar zelfs dan loop je kans dat de politie ze in beslag neemt. Dit hangt af van hoe je de planten kweekt. Een paar planten in de tuin wordt anders beoordeeld dan een professionele kwekerij met automatische hydro-installaties in huis.

 

Woon je in een (sociale) huurwoning? Dan is het vaak helemaal verboden om wietplanten te hebben. Je loopt niet alleen het risico op een boete, maar je kunt ook je huis worden uitgezet. Ook als je in een koopwoning woont, kan de burgemeester besluiten je huis tijdelijk te sluiten op basis van de Wet Damocles. Dit kan betekenen dat je je woning voor enkele maanden niet meer in mag.

 

Gebruik je cannabis om medische redenen? In dat geval zijn rechters, gemeenten en de overheid vaak wat soepeler. Het is slim om een medische verklaring van je arts te vragen als je cannabis medisch gebruikt. Dit kan helpen om juridische problemen te voorkomen.

 

1. Benodigdheden voor wiet kweken

 

Om wiet te kweken zijn er een paar basisbenodigdheden: goede wietzaden, een groeimedium zoals aarde, potten/kweekbakken en een lichtbron. Voor binnenshuis is een kweeklamp ideaal. Kweek je buiten? Dan doet zonlicht het werk. Zorg ervoor dat je je zaden van een betrouwbare bron haalt, zodat je zeker weet dat je planten van topkwaliteit krijgt.

 

2. De perfecte luchtbalans

 

Goede ventilatie is belangrijk voor gezonde wietplanten. Een ventilator zorgt ervoor dat de lucht in beweging blijft, wat helpt om schimmel te voorkomen. Daarnaast is de juiste luchtvochtigheid essentieel, vooral in de vroege groeifase. Zaailingen gedijen beter bij een hogere luchtvochtigheid (rond 70%), terwijl volwassen planten liever een lagere luchtvochtigheid hebben (40-50%). Een hygrometer helpt om de vochtigheid op het juiste niveau te houden..

 

3. Water geven

 

Wietplanten hebben regelmatig water nodig. Maar pas op voor overbewatering; dit is een veelvoorkomende fout bij beginners. Wietplanten houden ervan als de grond tussen de gietbeurten door een beetje uitdroogt. Een handige truc is om je vinger een paar centimeter in de aarde te steken. Voelt het droog aan? Dan is het tijd om water te geven. Anders kun je beter even wachten. De pH-waarde van het water is minstens zo belangrijk als de hoeveelheid. Met een pH-meter kun je dit makkelijk controleren.

 

4. De kracht van voeding

 

Behalve water hebben je planten ook voedingsstoffen nodig. Een luchtige grondmix verrijkt met veel compost is hierbij een gouden combinatie. Deze mix zorgt niet alleen voor een goede beluchting van de wortels, maar geeft je planten ook alle voedingsstoffen die ze nodig hebben. De mix bevat meestal de perfecte balans van stikstof, fosfor en kalium; de drie belangrijkste voedingsstoffen voor planten. Met deze voedingsboost geef je je planten de beste kans om sterk te groeien en een rijke oogst op te leveren.

 

5. Kweken in de tuin of buiten

 

Wiet kweken in de tuin of gewoon buiten kan behoorlijk wat opleveren. Als je je planten de ruimte geeft, kunnen ze wel 3 tot 4 meter hoog worden! Kies een plekje in de tuin dat genoeg zon krijgt en beschut is tegen de wind. Buiten kweken heeft als voordeel dat je niet hoeft te investeren in kweeklampen en ventilatoren. Wel moet je rekening houden met de seizoenen en het weer. De herfst en winter zijn geen geschikte seizoenen om buiten wiet te kweken. Wij raden aan om in april of mei te beginnen met zaaien voor de beste resultaten.

 

6. Leer van je planten

 

Wietplanten laten het vaak merken als er iets mis is. Het is handig om die signalen te herkennen. Gele bladeren? Dat kan wijzen op een tekort aan stikstof. Krullende bladeren? Misschien krijgen ze te veel water. Let ook op andere tekens: bruine vlekken kunnen wijzen op kaliumtekort, en verkleurde bladpunten kunnen betekenen dat je te veel voeding geeft. Door je planten goed in de gaten te houden, kun je deze problemen snel oplossen. Zo blijven je planten gezond en kunnen ze optimaal blijven groeien.

 

7. Geduld is een schone zaak

 

Wiet kweken vraagt om geduld en toewijding, van het moment dat je zaadjes plant tot aan de oogst. Het kan maanden duren voordat je planten klaar zijn, afhankelijk van de soort en omstandigheden. Wees geduldig en geef je planten de zorg die ze nodig hebben. Het kan verleidelijk zijn om vroeg te oogsten, maar het is beter om te wachten tot de trichomen (de kleine harskliertjes op de toppen) melkachtig of amberkleurig zijn. Dit is een teken dat je planten klaar zijn en de THC-niveaus op hun hoogtepunt zijn. Geduld loont!