Terpenen

De kenmerkende geur van cannabis is te danken aan terpenen. Deze natuurlijke stoffen zorgen niet alleen voor een uniek aroma, maar ze hebben mogelijk ook een positieve invloed op de gezondheid. In dit artikel lees je wat terpenen zijn en wat hun potentiële effecten zijn op ons lichaam.

 

Wat zijn terpenen?

 

Terpenen zijn natuurlijke moleculen die je in veel planten vindt. Ze geven planten hun specifieke geuren en smaken. In cannabis zitten terpenen vooral in de harsklieren van de vrouwelijke bloemen. Een voorbeeld is limoneen, een terpeen dat van nature voorkomt in citrusvruchten. Sommige wietsoorten zoals Lemon Haze bevatten limoneen, wat ze een typisch citrusachtige geur geeft.

 

Effecten van terpenen

 

Terpenen geven niet alleen geur en smaak, maar onderzoek heeft aangetoond dat ze mogelijk ook invloed hebben op onze gezondheid. Zo kunnen ze helpen bij het verbeteren van de slaap, het verminderen van ontstekingen of het verlichten van pijn. Sommige mensen kiezen voor een bepaalde soort wiet vanwege de specifieke terpenen die erin zitten.[1]

 

Entourage-effect

 

Het ‘entourage-effect’ is een theorie die zegt dat terpenen en cannabinoïden elkaars effect versterken. Dit betekent dat de combinatie van verschillende stoffen in cannabis samen sterker werkt dan elke stof apart. Zo zouden de terpenen in verschillende soorten cannabis verschillende effecten hebben. Myrceen in indica zou bijvoorbeeld ontspanning en minder angst veroorzaken, terwijl limoneen in sativa zorgt voor meer alertheid.

 

Wetenschappers zijn het er nog niet helemaal over eens of dit echt zo werkt. Sommige studies zeggen dat de combinatie van terpenen met cannabinoïden de effecten verbetert of verstrekt, maar andere onderzoeken vinden hier geen bewijs voor. Er is dus meer onderzoek nodig om volledig te begrijpen hoe deze stoffen samenwerken en welke invloed ze hebben op de gezondheid bij het gebruik van cannabis.[1, 2]

 

Belangrijke terpenen in cannabis

 

Cannabis bevat meer dan 150 verschillende terpenen, elk met hun eigen geuren en mogelijke gezondheidsvoordelen.[3] Hieronder bespreken we enkele belangrijke terpenen en de effecten die ze kunnen hebben.

 

Myrceen

 

Myrceen is een van de belangrijkste terpenen in cannabis. Deze stof komt ook voor in andere planten, waaronder hop, laurier, citroengras en tijm. De geur van myrceen is aards en kruidig, een beetje zoals specerijen.

 

Al eeuwenlang gebruiken mensen planten met veel myrceen om beter te kunnen slapen. Een opvallende eigenschap van myrceen is namelijk dat je je erg loom door kunt voelen. Als je wiet met hoge concentraties myrceen (meer dan 0,5%) gebruikt, kan dit ervoor zorgen dat je moeilijk van de bank komt – een fenomeen dat ook wel het couch-lock effect wordt genoemd.[4]

 

Onderzoek toont aan dat myrceen ook kan helpen bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Mogelijk helpt het om hersenbeschadiging te verminderen en het cognitief functioneren te verbeteren. Onderzoekers kijken daarnaast of myrceen ook kan helpen bij angst, ontstekingen, stress en (spier)pijn.[5]

 

Limoneen

 

Limoneen is een van de sterkst ruikende terpenen met een typische citrusgeur. Je vindt het niet alleen in cannabis, maar ook in de schillen van citrusvruchten zoals citroenen, sinaasappels en grapefruits. Ook zit het in jeneverbes, pepermunt en rozemarijn.

 

Limoneen staat bekend om zijn insectenwerende eigenschappen. Bovendien werkt het mogelijk antibacterieel en schimmelwerend in combinatie met bepaalde cannabinoïden. Ook zou het kunnen helpen om je stemming te verbeteren en stress te verminderen, maar er is meer onderzoek nodig om dit te bewijzen. Uit veel onderzoeken blijkt daarnaast dat limoneen kan helpen om de achteruitgang van de hersenen door ouderdom te vertragen. Het kan effectief zijn bij de behandeling van onder andere Alzheimer, MS en beroertes.[6]

 

Pineen

 

Pineen is een van de meest onderzochte terpenen in cannabis. Er zijn twee vormen: α-pineen en β-pineen. De α-variant komt vooral voor in cannabis, terwijl β-pineen meer in andere planten voorkomt. Pineen ruikt naar dennen en je vindt deze terpeen dan ook onder andere in naaldbomen, basilicum, sinaasappel en peterselie.

 

Pineen wordt vaak gebruikt in zalfjes omdat het helpt tegen bacteriën, virussen en schimmels. Onderzoeken suggereren dat pineen ook kan helpen bij ontstekingsziekten zoals fibromyalgie of artritis. Andere mogelijke voordelen van cannabis rijk aan pineen zijn een betere concentratie, meer energie, gemakkelijker ademen en verlichting van pijn en stress. Bovendien zijn er onderzoeken die aantonen dat pineen de cognitieve functies verbetert, waardoor het nuttig kan zijn voor mensen met geheugen- of concentratieproblemen.[7]

 

Linalool

 

Linalool is een terpeen die gunstig is voor de groei van planten door nuttige insecten aan te trekken die de plant kunnen bestuiven. De geur doet denken aan lavendel: bloemig met een vleugje citrus en kruiden. Deze terpeen vind je in veel planten zoals lavendelbloemen, berkenhout, koriander en tomatenplanten.

 

Linalool wordt gekoppeld aan verschillende gezondheidsvoordelen. Zo blijkt uit onderzoek met muizen dat het kan helpen bij de behandeling van Alzheimer. Er zijn ook onderzoeken die aantonen dat het in combinatie met cannabinoïden angst en depressie kan verminderen. Het zou ook nuttig kunnen zijn bij epilepsie, ter ondersteuning van het immuunsysteem, spieren ontspannen en pijn en stress verlichten.[7]

 

Humuleen

 

Humuleen is een veelvoorkomende terpeen met een aardse, muskusachtige geur. Het geeft de kenmerkende bittere smaak aan bierhop. Je vindt het ook in zilversparhout, zwarte peper en gemberwortel.

 

In China gebruikten mensen traditioneel humuleen als natuurlijk antibioticum en om de energie te verhogen. Er lopen momenteel onderzoeken naar de voordelen van humuleen, waaronder de antibacteriële en schimmelwerende effecten. Bovendien kan humuleen helpen bij de bestrijding van kanker door kankercellen te doden, wat het tot een veelbelovende stof maakt voor nieuwe behandelingen.[8]

 

Terpinoleen

 

Terpinoleen is vaak in kleine hoeveelheden aanwezig in cannabis. Het heeft een frisse, bloemige geur met hints van piment en citrus. Je vindt het in onder andere seringen, appels, komijn, salie en de theeboom (de bron van tea tree olie).

 

Terpinoleen wordt gebruikt om het centrale zenuwstelsel te kalmeren. In combinatie met THC heeft terpinoleen mogelijk schimmelwerende, antibacteriële en antioxidante eigenschappen. Ook helpt kan het helpen bij het verbeteren van de slaap en het verminderen van stress.[9]

Referenties

1
Goicoechea, C., & Acero, N. (z.d.). Medicinale cannabis: Is het beter om de plant te gebruiken of de afzonderlijke bestanddelen?
2
Ferber, S. G., Namdar, D., Hen-Shoval, D., Eger, G., Koltai, H., Shoval, G., Shbiro, L., & Weller, A. (2020). The "Entourage Effect": Terpenes Coupled with Cannabinoids for the Treatment of Mood Disorders and Anxiety Disorders. Current neuropharmacology, 18(2), 87–96.
3
Oomen, P., & Rigter, S. (2022). THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops.
4
Surendran, S., Qassadi, F., Surendran, G., Lilley, D., & Heinrich, M. (2021). Myrcene—What are the potential health benefits of this flavouring and aroma agent?
5
Kumar, R., Kumar, R., Sharma, N., & Khurana, N. (2021). Ameliorative effect of myrcene in mouse model of Alzheimer's disease. European Journal of Pharmacology.
6
Eddin, L. B., Jha, N. K., Meeran, M. F. N., Kesari, K. K., Beiram, R., & Ojha, S. (2021). Neuroprotective potential of limonene and limonene containing natural products. Molecules, 26(15), 4535.
7
Weston-Green, K., Clunas, H., & Jimenez Naranjo, C. (2021). A review of the potential use of pinene and linalool as terpene-based medicines for brain health: Discovering novel therapeutics in the flavours and fragrances of cannabis. Frontiers in Psychiatry, 12.
8
Mendes de Lacerda Leite, G., de Oliveira Barbosa, M., Pereira Lopes, M. J., de Araújo Delmondes, G., Souza Bezerra, D., Moura Araújo, I., de Alencar, C. D. C., Melo Coutinho, H. D., Rangel Peixoto, L., Barbosa-Filho, J. M., Bezerra Felipe, C. F., Barbosa, R., Alencar de Menezes, I. R., & Kerntof, M. R. (2021). Pharmacological and toxicological activities of α-humulene and its isomers: A systematic review. Trends in Food Science & Technology, 115, 255-274.
9
Aydin, E., Türkez, H., & Taşdemir, Ş. (2013). Anticancer and Antioxidant Properties of Terpinolene in Rat Brain Cells. Archives of Industrial Hygiene and Toxicology, 64(3), 415–424.