Medicinale wiet als behandeling voor diverse aandoeningen

Disclaimer: Wij zijn geen medische professionals en bieden geen medisch advies. Overweeg je om cannabis voor medische doeleinden te gebruiken? Raadpleeg dan je (huis)arts.

 

Medicinale wiet is een veelbelovende natuurlijke behandeling voor verschillende aandoeningen. Het kan onder andere helpen bij chronische pijn, ontstekingen verminderen en de slaap verbeteren Hieronder bespreken we de mogelijke effecten van cannabis voor verschillende aandoeningen.

 

Medicinale wiet bij ADHD

 

Voor mensen met ADHD kan medicinale wiet soms helpen om de rust in hun hoofd te vinden. Het doel is niet om je ‘high’ te maken, maar om je beter te laten concentreren en rustiger te voelen.[1] Uit onderzoek blijkt dat mensen die cannabis gebruiken bij ADHD minder last hebben van problemen met hun concentratie en beter georganiseerd zijn.[2] Toch is het belangrijk te onthouden dat het niet voor iedereen de juiste oplossing is. Overleg daarom altijd met een arts voordat je besluit cannabis te gebruiken als behandeling voor ADHD.

 

Medicinale wiet bij artrose

 

Artrose veroorzaakt pijn en stijfheid in de gewrichten, wat het bewegen moeilijk kan maken. Medicijnen zoals pijnstillers en ontstekingsremmers helpen vaak niet goed op de lange termijn door de vervelende bijwerkingen. Daarom kiezen steeds meer mensen voor medicinale wiet.[3] Dit kan de pijn en stijfheid verminderen, waardoor je je makkelijker kunt bewegen en minder last hebt van je gewrichten.[1]

 

Medicinale wiet bij fibromyalgie

 

Fibromyalgie kan verschillende klachten veroorzaken. Het zorgt bijvoorbeeld voor pijn in je hele lichaam, vermoeidheid en concentratieproblemen. Medicinale wiet kan helpen om de pijn te verminderen en de slaap te verbeteren. Veel mensen die last hebben van fibromyalgie ervaren verlichting door cannabis.[1, 4] Onderzoek laat zien dat het geleidelijk gebruiken van medicinale wiet veilig is en kan helpen, vooral als andere behandelingen niet werken. Het heeft ook minder kans op verslaving en ernstige bijwerkingen dan zware medicijnen zoals opioïden.[5]

 

Medicinale wiet bij Parkinson

 

Bij Parkinson heb je vaak last van trillende spieren en stijfheid. Medicinale wiet kan helpen om deze klachten onder controle te houden door de spieren te ontspannen. Dit geeft je meer controle over je lichaam.[1] Daarnaast kan wiet ook helpen tegen angst en pijn en zorgt het voor een betere nachtrust, waardoor het leven voor mensen met Parkinson een stuk aangenamer kan zijn.[6]

 

Medicinale wiet bij reuma

 

Medicinale wiet kan ook verlichting bieden bij reuma. Het vermindert de pijn en ontstekingen. Zo werkt het als een pijnstiller, maar dan zonder de lange lijst van bijwerkingen die veel traditionele medicijnen hebben. Dit maakt het een goede keuze voor mensen die op een natuurlijke manier pijn willen verlichten.[1, 4]

 

Medicinale wiet bij slapeloosheid

 

Als je last hebt van slapeloosheid, weet je hoe belangrijk een goede nachtrust is. Medicinale wiet kan helpen om sneller in slaap te vallen en langer door te slapen. Hierdoor voel je je de volgende dag vaak frisser en energieker. Dit komt doordat cannabis invloed heeft op het endocannabinoïde systeem in je lichaam, wat een rol speelt bij je slaapritme.

 

Er is echter ook een nadeel: cannabis kan ervoor zorgen dat je minder diep slaapt. Die diepe slaap is juist belangrijk voor het herstellen van je lichaam en geest. Dus hoewel je misschien meer slaapt, is de kwaliteit van je slaap minder goed.[1] Bovendien kan langdurig gebruik van cannabis je alertheid overdag verminderen, en bij hoge doseringen kunnen er bijwerkingen optreden zoals angst of paranoia.[7]

 

Wil je medicinale wiet gebruiken tegen slapeloosheid? Dan is het slim om dit eerst met een expert te bespreken. Een arts kan je adviseren over de juiste dosering en het type cannabis dat het beste bij jou past. Vergeet ook niet om andere manieren te proberen om je slaap te verbeteren, zoals geen cafeïne meer drinken in de avond, ontspanningsoefeningen doen, en zorgen voor een fijne, rustige slaapomgeving.

 

Toekomst van medicinale wiet

 

De toekomst van medicinale wiet ziet er veelbelovend uit. Hoewel er steeds meer bewijs is voor de therapeutische voordelen, is er nog meer onderzoek nodig om precies te begrijpen welke doseringen het beste werken en wat de langetermijneffecten zijn.

 

Er worden steeds meer nieuwe producten ontwikkeld, zoals edibles, concentraten en oliën. Deze zijn nauwkeuriger samengesteld met specifieke combinaties van cannabinoïden en terpenen.[8, 9] Hierdoor kunnen behandelingen steeds beter op maat kunnen worden gemaakt. Dit betekent dat medicinale wiet in de toekomst nog beter kan worden afgestemd op wat elke patiënt nodig heeft, met betere resultaten en minder bijwerkingen.[8, 10]

Referenties

1
Niesink, R. J. M., & Van Laar, M. (2016). THC, CBD en gezondheidseffecten van wiet en hasj: Update 2016. Trimbos Instituut.
2
Stueber, A., & Cuttler, C. (2021). Self-Reported Effects of Cannabis on ADHD Symptoms, ADHD Medication Side Effects, and ADHD-Related Executive Dysfunction.
3
Francis, A., Erridge, S., Holvey, C., Coomber, R., Holden, W., Rucker, J., … Sodergren, M. (2024). Assessment of Clinical Outcomes in Patients With Osteoarthritis: Analysis From the UK Medical Cannabis Registry.
4
Hazekamp, A., Keizer, D., & Höner-Snoeken, K. (2009). Medicinale cannabis bij neurologische aandoeningen: een review van de klinische studies 2005-2009.
5
Sagy, I., Bar-Lev Schleider, L., Abu-Shakra, M., & Novack, V. (2019). Safety and efficacy of medical cannabis in fibromyalgia.
6
Urbi, B., Corbett, J., Hughes, I., Owusu, M. A., Thorning, S., Broadley, S. A., Sabet, A., & Heshmat, S. (2022). Effects of cannabis in Parkinson’s disease: A systematic review and meta-analysis.
7
Suarez Rodriguez, L. D. De Morpheus-paradox: Cannabis en slaapstoornissen.
8
Booth, J. K., & Bohlmann, J. (2019). Terpenes in Cannabis sativa – From plant genome to humans. Plant Science, 284, 67-72.
9
Spindle, T. R., Bonn-Miller, M. O., & Vandrey, R. (2019). Changing landscape of cannabis: Novel products, formulations, and methods of administration. Current Opinion in Psychology, 30, 98-103.
10
Koltai, H., & Namdar, D. (2020). Cannabis phytomolecule 'entourage': From domestication to medical use. Trends in Plant Science, 25(7), 659-670.